REVITALIZACE A PROSTOROVÁ KULTIVACE AREÁLU FARY V HERALTICÍCH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Dnes je fara využívaná jen příležitostně a především v letní sezóně, kdy se zde koná dětsky letní tábor a během roku faru využívá obec pro několik místních akcí – dětský den, pálení čarodějnic a velice oblíbena je místní zabijačka, tzv. Obecní svině. Obecně se dá říci, že fara je spíše nevyužívaná, čemuž také odpovídá velice špatný technický stav objektu. Návrh akceptuje stávající využití fary a dále jej rozšiřuje. Potenciál fary je velký a je nutné jej využít. Nova funkce fary kombinuje několik možností využití, tak aby se fara mohla přizpůsobovat aktuální poptávce a tím byla trvale udržitelná. Je zde využití pro místní i pro širokou veřejnost, která se zde bude setkávat. Nelze snadno určit, které využití je dominantní, protože se navzájem doplňuji. Fara bude sloužit jako vzdělávací, ekologické, kulturní, sportovní a volnočasové středisko. Bude zaměřena na školy v přírodě, tábory, ale také pro rodiny s dětmi, mladé, single nebo seniory. Pro každého se zde najde program. Vzdělávaní je zaměřeno na pěstování vlastní zeleniny a ovoce a jeho následné zpracovaní v kuchyni. Následně lze tyto vypěstované suroviny přímo využít při výuce ve cvičné kuchyni, kde budou probíhat lekce zaměřené především na zdravou a vyváženou gastronomii. Přednáškový sál může složit k přednáškám o ekologickém způsobu života, mimo jiné fara také nabízí výtvarné dílny. Pro obyvatele Heraltic má samotná fara také využití, především pro každoroční tradiční zabijačku jsou zde vytvořeny speciální prostory. Dále mohou využívat víceúčelový sál ke kulturním a společenským akcím nebo pro sportovní vyžití. Místní obyvatelky, pak mohou využít cvičnou kuchyni k předávání svých kulinářských dovedností mladší ročníkům, či prostě kuchyni využít pro vlastní kulinářský kroužek. V areálu se nachází dva objekty (fara a stodola) stejného archetypu - obdélníkový půdorys, nízké podlaží a vysoka valbová střecha. Jeden objekt je na začátku a druhý na konci pozemku. Jako objemovou citaci těchto proporcí navrhuji mezi tyto dva objekty hmotu o stejném objemu a proporcí. V návrhu se několikrát uplatňuje princip vložení nové hmoty do stávajícího prostředí tak, aby co nejméně zasahoval do stávajících konstrukcí. V interiéru fary díky této zásadě zůstanou viditelné krásné prostory s klenbami a malbami. Nejvíce je tento princip používán u vložených ubytovacích buněk do vnitřku stávající stodoly. U stodoly je zachována pouze střešní část a nosné vyzděné sloupy, mezi které se vsouvají prefabrikované buňky. Dalším kompozičním principem je dostavba hospodářského objektu, který tvarově a hmotově navazuje na stávající sousední objekt u hranice pozemku.
Today is the parish used only occasionally, and especially in summer, when there held a children's summer camp and during the rectory used by the municipality for several local events - Children's Day, the burning of witches and the very popular local pig butcher called. Town swine. Generally speaking, the parish is rather unexplored, which corresponds very poor technical condition of the building. Draft accepts the existing use of the parish and further expanded. Potential parish is large and it is necessary to use it. New feature parsonage combines several options to use, so that the parish could adapt current demand and that was sustainable. There is a use for the local and the general public that there will be a meeting. It can not easily determine which usage is dominant because they complement each other. Fara will serve as educational, environmental, cultural, sports and leisure center. Will focus on school trips, camps, but also for families with children, young, single or elderly. For everyone here finds the program. The training is aimed at growing their own vegetables and fruit and its subsequent processing in the kitchen. Subsequently, these can be grown raw materials directly used for teaching practice in the kitchen, where there will be lessons focused primarily on healthy and balanced cuisine. Lecture Hall may fold to lecture on the organic way of life, among other rectory also offers art workshops. For residents Heraltice has itself parish also use, especially for the annual traditional revelries are created special spaces. They can also use the multi-purpose hall for cultural and social events or sports. Local resident, then they can use a training kitchen to pass on their culinary skills of younger vintages, or simply use the kitchen for your own culinary ring. There are two buildings (barn and the parish) of the same archetype - rectangular in plan, low-floor and high hipped roof. One object is at the beginning and the other at the end of the plot. As a volume counter these proportions suggest the mass of the two objects with the same volume and proportions. The proposal several times, the principle of inserting new material into existing environments so as to minimize interfering with the existing structures. Inside the parish because of this principle remain visible beautiful areas with arches and paintings. Most of this principle is used in the inserted accommodation of cells into the interior of the existing barns. In the barn is maintained only a roof portion and supporting walled columns, between which is inserted prefabricated cell. Another compositional principle is the completion of an economic object which shape and mass builds on the existing adjacent building at the property plot.
Description
Citation
KOZUBOVÁ, M. REVITALIZACE A PROSTOROVÁ KULTIVACE AREÁLU FARY V HERALTICÍCH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) Ing. arch. Iveta Ludvíková (člen) Ing. arch. Zbyněk Pech (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-05-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO