Stavba v krajině - Winery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt řeší návrh malého vinařství rodinného typu na pozemku v blízkosti obce Strachotín, na břehu Novomlýnských nádrží. Pozemek o rozloze 35,9ha se rozléhá od nábřeží přes terénní zlom vysoký cca 30 metrů až po vinice nacházející se nahoře nad vodní nádrží a poskytující úžasný výhled na Pálavské Vrchy. Jednou ze základních myšlenek bylo propojení vinic s nábřežím a snaha o využití a oživení obou částí pozemku. Proto byly navržené objekty rozděleny na dvě části - vinařské centrum zahrnující výrobní, prezentační, prodejní a společenské prostory nahoře mezi vinicemi a dole na nábřeží jako doplňková funkce restaurace s ubytováním (cyklopenzion). Vinařské centrum Objemové řešení vinařského centra vychází z tradičního archetypálního tvaru - jednoduchá hmota se sedlovou střechou. Jedná se o 4 základní objemy, které díky vzájemným posunům, pootočení a asymetrickým střechám evokují panorama Pálavy a poskytují optimální výhledy s otevřením na jih. Vzájemné odsazení výrobní haly a návštěvnického centra umožňuje volný průchod a postupně se otevírající výhled.
The project designs a small family winery near Strachotín, on the bank of Nové Mlýny. The land area is 35,9 hectares and the height difference is about 30 metres. There are a beautiful views of the Pálava Hills. One of the basic ideas was to link the vineyards with the embankment. Therefore, the proposed buildings are divided into two parts - the Wine Center ( including production, presentation and sales) and a restaurant with a pension. The buildings are based on the traditional archetypal shape - a rectangle and a gable roof. The asymmetrical roofs evoke panorama of Palava. Offset the production hall and the visitor centre allows free passage and the building does not act as a barrier.
Description
Citation
ZELENKOVÁ, J. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Iva Poslušná, Ph.D. (člen) Ing. arch. Tomáš Havlíček (člen) Ing. arch. David Prudík (člen)
Date of acceptance
2016-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO