Zdroj proudu pro oteplovací zkoušky rozvaděčů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem polovodičového zdroje pro účely laboratorních měření rozvaděčů. Navržený zdroj je schopen pracovat s frekvencí 16-250Hz, přičemž splňuje požadovanou hodnotu zkreslení napětí i proudu. V práci jsou představeny teoretické poznatky týkající se různých typů měničů bez transformátoru. Dále je proveden obvodový návrh zdroje, který zahrnuje výpočet požadovaných vlastností jednotlivých komponent, jejich výběr z nabídky jednotlivých výrobců, a následně je vytvořeno celkové konstrukční řešení. Nakonec je popsána regulace a řízení navrženého zdroje a je zhodnocena jeho funkce.
This thesis describes the design of semiconductor source for laboratory measurements of switchgears. The proposed source is able to use 16-250Hz frequency, fulfilling the standard value of voltage and current distortion. There are explained the theoretical knowledge of various types of inverters without transformer in the thesis. Furthermore, a circumferential proposal of source is made, which includes calculating the desired properties of individual components, their choice from offers from various manufacturers, and subsequently is constructed the total design solution. It is described the control and management of designed source and it is evaluated for the function finally.
Description
Citation
KOŠÍČEK, J. Zdroj proudu pro oteplovací zkoušky rozvaděčů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Zdroj proudu pro oteplovací zkoušky rozvaděčů. Práce byla vytvořena pro společnost ABB. Student představuje důvod použití zdroje a poté ukazuje jeho blokové schéma. Jsou stručně uvedeny výsledky návrhu stejnosměrného napaječe (neřízený usměrňovač s filtry), výběr tranzistoru střídače a návrh výstupního LC filtru. Je vytvořen 3D návrh celého zařízení. V programu Simulink jsou navrženy regulační obvody a jsou ukázány průběhy jako výsledky simulace. Otázky vedoucího byly odpovězeny v pořádku, u otázek oponenta student místy odpovídá nepřesně. V diskuzi občas odpovídá nejistě a nepřesně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO