Analýza suburbanizace v kontextu příměstských vesnic

Abstract
Předmětem zkoumání této práce jsou suburbánní zóny měst a vesnice v přímé vazbě na velká města. A to jak jejich fyzické urbánní struktury, tak jejich změny a vývoj v čase a procesy, které se na transformaci této struktury podílejí. Přestože mají různé evropské země různé systémy územního plánování, vždy jsou jim společné tři základní roviny územního plánování. Těmi jsou strategické plánování, regulativní rovina a fáze rozhodování. Co se však výrazně liší, je konkrétní nastavení systému a důraz, jaký je kladen na jednotlivé fáze procesu. Toto nastavení má v první řadě velký vliv na to, jakým způsobem, a po jakých částech dochází k rozšiřování a transformaci sídel. V druhé řadě má toto nastavení velké dopady na fyzickou a funkční strukturu, stejně jako podobu sídel. Každé nastavení systému nabízí rozdílné možnosti řešení problémů, ať již v krátkodobém, nebo dlouhodobém horizontu. Tato práce bude proto zkoumat, jaký má různé nastavení systému územního plánování v České republice a Spolkové republice Německo (konkrétně pak spolkové zemi Bavorsko, oblasti Horní Falc) vliv na fyzickou strukturu a stavbu měst a zejména na transformování původních historických vesnických jader v městské části. Úkolem práce je tedy snaha postihnout a zhodnotit výsledky práce těchto územně plánovacích systémů. A to zejména v suburbánních strukturách, které navazují na krystalizační osy velkých měst. Práce bude srovnávat městské a příměstské struktury dvou různých měst v různých státech. Příkladem, na kterém bude zkoumán český systém územního plánování, je moravská metropole Brno. Jako německý příklad poslouží bavorský Regensburg, (jakožto bavorské město podobné struktury). Jedním z kritérií hodnocení bude schopnost systému dostatečně zachytit a využít rozvojové možnosti území, jinými slovy schopnost tvořit stabilní a udržitelné systémy. V případě suburbánních prostorů a území, ve kterém se městské prostředí setkává s vesnickým, je tak intenzivní využívání stávajících struktur, aktivní práce se subcentry, případně aktivní tvorba nových urbánních center klíčová pro další udržitelný rozvoj obce.
Subject of thesis are suburban zones of cities in direct contact with willages. Their phisical urban structures as well as their development in time and processes witch affects these changes. Despite that a different european countries has different systems of spatial planning, they allwys have three main levels of planning process. These layers are: Strategic planning, regulation level and execution level. What differs is tunig of this system and wights of importance set on different „layers“. This tuning has a substential impact on way how are the cities and urban structures developer. This tuning of spatial planning systém has huge impact on physical structure and form of cities. Every setting of system brings differnt possibilities of solving problems. In both schort-term and long-term development processes. This thesis will therefore examine affects of different settings of spatial planning system in Czech Republic and Federal Republic of Germany (In specific terms – Free state of Bavaria, region of Upper Palatinate) and its long-term afffects on phisical structure of cities. With empahsis on ways in which historical village structures integrate in city structure and transform in cities districts. Goal of thesis is effort to analyse results of these two spatial planning systems. And mainly in suburban zones affected by development axes of bigger cities. Thesis will compare urban and suburban structures of two cities in two different countries. Analysed example for Czech republic is Brno. As Bavarian example stands Regensburg (as a city of comparable structure). One of important criteria is ability of systéms to effectively capture and use all of territorys development potential and possibiliteis and therefore – ability to create viable and susteinable land systems. In suburban spaces where City systems meets suburban and village systems is intensive use of existing structures and active work with subcenters crutial to susteinable development of cities.
Description
Citation
FERENC, K. Analýza suburbanizace v kontextu příměstských vesnic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
2016-08-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO