Chování hyaluronan-albuminových komplexů ve fyziologickém prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o interakcích vysokomolekulové a nízkomolekulové kyseliny hyaluronové (HA) s hovězím sérovým albuminem (BSA) ve fyziologickém prostředí. Navazuje na předešlé práce o interakcích HA s amfifilními látkami, které jsou v současnosti hojně studovány pro své možné využití v medicíně jako nosiče léčiv. K měření byly použity roztoky s konstantní koncentrací HA a koncentrací BSA v rozmezí 0,25 – 20 g/l, které byly připraveny při laboratorní teplotě a při 37°C. Tyto roztoky byly proměřeny s použitím reometrie a turbidimetrie. Bylo zjištěno, že maximum absorbance stoupá se zvyšující se koncentrací BSA a nevykazuje rozdíly v závislosti na teplotě přípravy. Naproti tomu u turbidity dochází k výrazným rozdílům mezi vzorky připravenými při laboratorní teplotě a při 37°C. Celkově dochází ke zvýšení turbidity s koncentrací BSA. Zvýšení teploty způsobilo u všech vzorků nárůst viskozity, která se dále měnila s koncentrací BSA. Nejvyšší turbiditu, maximum absorbance i nejvyšší viskozitu vykazovaly směsné roztoky vysokomolekulové HA a BSA a nejnižší roztoky samotného BSA. Výsledky naznačují vznik komplexů kyseliny hyaluronové, kterých vlastnosti jsou závislé na koncentraci BSA, molekulové hmotnosti HA a na teplotě přípravy.
This thesis discusses the interactions of low molecular weight and high molecular weight hyaluronic acid (HA) with bovine serum albumin (BSA) in physiological environment. It is based on previous work dealing with HA and amphiphilic substances which are currently widely studied for its potential applications in medicine. Solutions of HA with fixed concentration and albumin of concentration in the range of 0,25 – 20 g/l were prepared at room temperature and at 37°C and examined by rheometry and turbidimetry. It was observed that the maximum absorbance increases with increasing concentration of BSA and does not show variations depending on the temperature of preparation. On the other hand, the turbidity occurs in significant differences between the samples prepared at ambient temperature and at 37°C. Overall, the turbidity increases with the concentration of BSA. Rasing the temperature caused the increase in viscosity of the samples, which was further varied with the concentration of BSA. Mixed solutions of high molecular weight HA and BSA showed the highest turbidity, maximum absorbance and viscosity, while the solutions of BSA showed the lowest values. The results indicate formation of complexes, of which properties are dependent on BSA concentration, the molecular weight of HA, and the temperature of preparation.
Description
Citation
ŠULEKOVÁ, N. Chování hyaluronan-albuminových komplexů ve fyziologickém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
Klučáková – Vysvětlete pojem relativní viskozita. Přídavkem BSA klesá viskozita, je to žádoucí pro zamýšlené aplikace? Veselý – Jaká byla stabilita připravených systémů? Jak byla stabilita posuzována?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO