Toolbox pro vícekriteriální optimalizační problémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou více-kriteriálních optimalizací. Je vysvětleno, která řešení jsou optimální při použití více konfliktních kriteriálních funkcí a jak tato optimální řešení (Paretovo čelo) v množině možných řešení vyhledat. Poté jsou popsány principy algoritmů NSGA-II, MOPSO a GDE3. V následujících kapitolách jsou představeny testovací metriky a problémy. Na závěr práce jsou tyto tři algoritmy porovnány na základě několika metrik.
This paper deals with multi-objective optimization problems (MOOP). It is explained, what solutions in multi-objetive search space are optimal and how are optimal (non-dominated) solutions found in the set of feasible solutions. Afterwards, principles of NSGA-II, MOPSO and GDE3 algorithms are described. In the following chapters, benchmark metrics and problems are introduced. In the last part of this paper, all the three algorithms are compared based on several benchmark metrics.
Description
Citation
MAREK, M. Toolbox pro vícekriteriální optimalizační problémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) Ing. Pavel Šedivý (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO