Měření hlasové kvality technologie VoLTE/VoWiFi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi použití ITU-T G.107 E-modelu pro objektivní neintrusivní měření kvality přenosu hlasu v sítích LTE a Wi-Fi. V první části práce jsou prezentovány používané metody měření hlasové kvality, zejména algoritmus POLQA, rozbor E-modelu a přehled technologií VoLTE a VoWiFi. Hlavní částí práce je návrh algoritmu výpočtu R-faktoru, lineárního ukazatele kvality přenosu hlasu, vycházejícího z parametrů měřených uživatelskými zařízení s OS Android. Návrh vychází z rozsáhlých měření technologie VoLTE a jeho úspěšnost predikce hlasové kvality je vyhodnocována na základě srovnání s měřeními algoritmem POLQA. V práci jsou dále uvedeny možnosti implementace algoritmu pro měření hlasové kvality na zařízeních s OS Android.
This master’s thesis deals with application of the ITU-T G.107 E-model for objective non-intrusive voice transmission quality measurements in LTE and Wi-Fi networks. The first part presents techniques used for voice quality measurements, particularly algorithm POLQA, analysis of the E-model and overview of the VoLTE and VoWiFi technologies. The main part of this paper consists of design of the R-factor calculation formula using parameters measured by Android OS powered devices. The algorithm design is based on extensive VoLTE measurements and its voice quality prediction successfulness is evaluated by comparison with POLQA measurements. The paper also presents implementation possibilities of the proposed algorithm on devices with Android OS.
Description
Citation
KRÁČALA, M. Měření hlasové kvality technologie VoLTE/VoWiFi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) Ing. Pavel Šedivý (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO