Použití extrakce tuhou fází pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tématem této práce je metoda extrakce tuhou fází jako prostředek k zisku frakce volných mastných kyselin ze sýrové matrice pro následné stanovení pomocí plynové chromatografie s FID detekcí. Teoretická část zpracovává informace ohledně složení mléčného tuku a souvisejících procesech, které vedou ke vzniku senzoricky aktivních komponent, mezi něž se volné mastné kyseliny řadí. Hlavním tématem literární rešerše jsou možnosti stanovení mastných kyselin v sýrech se zaměřením na dosavadní poznatky o použití extrakce tuhou fází k tomuto účelu. Expermentální část se zabývá nalezením vhodných parametrů a podmínek pro použití extrakce tuhou fází k frakcionaci lipidů na kolonách se zakotvenou aminopropylovou fází. Pro separaci lipidů byly použity kolony Agilent SampliQ Amino a pomocí vhodných směsí rozpouštědel byly eluovány frakce lipidů. Čistota a složení získaných frakcí byly ověřovány kombinací plynové a tenkovrstvé chromatografické techniky. Pro převedení mastných kyselin na methylestery ke stanovení plynovou chromatografií byly použity postupy podle normy ČSN EN ISO 12966-2. Součástí vyhodnocení jsou, mimo diskusi o vhodných experimentálních podmínkách, závěry ohledně optimálních množství vzorku a elučních činidel. Výsledky této práce jsou vhodným podkladem pro navazující optimalizační experimenty a následné zařazení validované metody do procesu stanovení volných mastných kyselin.
This bachelor thesis deals with Solid Phase Extraction, as a method for isolation of free fatty acids from cheese matrix to be subsequently determined using gas chromatography with FID detection. The theoretical part provides information about milk fat composition and related reactions being a source of flavour compounds, free fatty acids including. The main objective of the theoretical research is to summarize alternatives to determining fatty acids in cheese, focusing on current advancement and use of Solid Phase Extraction for this purpose. The practical part discovers proper technique and conditions for fractionation of lipids by Solid Phase Extraction, using aminopropyl bonded phase columns. Agilent SampliQ Amino columns were utilized to separate lipid mixture and different lipid classes were eluted using suitable organic solvents. Composition and purity of lipid extracts were verified combining thin layer chromatography and gas chromatography. Before being determined by gas chromatography, free fatty acids were converted into methylesters, based on ČSN EN ISO 12966-2. Besides discussing proper experimental conditions, the assesment also comes with solving optimal volumes of sample and eluting solvents to apply. The results of this thesis are considered to be useful base for subsequent experimental optimization and following integration of validated method into process of determining free fatty acids.
Description
Citation
SCHOLZOVÁ, K. Použití extrakce tuhou fází pro frakcionaci lipidů v sýrové matrici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Jak funguje separace na stříbrných iontech ? Přídavek HCl při extrakci lipidů ? dr. Mikulíková: Použití BF3 pro esterifikaci lipidů v sýrech ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO