Reproduktorová soustava s přímou D/A konverzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o problematice reproduktorů s přímou D/A konverzí, možnostech jejich technického řešení a konstrukce. Rozebírá klasický převod digitálního signálu na analogový pomocí D/A převodníku, zesilovače a reproduktoru a jeho možné náhrady pomocí reproduktoru s přímou D/A konverzí. Hlavní část práce je věnována návrhu reproduktorové soustavy s přímou D/A konverzí a vhodného budiče pro ni. Je zde navržen budič reproduktorové soustavy, a to od blokového schématu až ke konkrétnímu elektrickému obvodu a deskám s plošnými spoji. Podobně je v práci uveden návrh uzavřené ozvučnice se šesti reproduktory a simulace jejích parametrů v simulačním programu. Konstrukce byla sestavena a oživena. Bylo navrženo její buzení signálem z paralelního portu počítače a za tímto účelem byl sestaven vhodný program generující digitální sinusový signál. Následně byly změřeny její elektrické i akustické vlastnosti a získané výsledky jsou v práci uvedeny a posouzeny.
This thesis discusses loudspeakers with a direct D/A conversion, possibilities of their technical solution and construction. It analyses classic conversion of digital signal to analog with D/A converters, amplifiers and loudspeakers and possibilities of its replacement by loudspeakers with a direct D/A conversion. The main part of thesis is devoted to design of a loudspeaker with a direct D/A conversion and a proper exciter for it. The exciter is designed from a block diagram to a specific electric circuit and printed circuit boards. The loudspeaker system is designed as well and the results of its simulations are included in this thesis. The device was constructed and tested. The program which generates digital harmonic signal on parallel port was written and electric and acoustic properties of the device was measured and discussed.
Description
Citation
LEŽÁK, P. Reproduktorová soustava s přímou D/A konverzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) Ing. Ladislav Káňa (místopředseda) Ing. Michal Olšák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Zamyslel jste se nad použitím piezo měničů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO