Analýza jízdních manévrů vozidel za snížené adheze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práce se zabývá jízdními manévry za snížené adheze, obzvlášť v zimním období. Obsahuje přehled koeficientů adheze různých povrchů, publikovaných rozličnými autoři. Tyhle hodnoty byli za pomoci statistických metod rozdělené na běžné a krajní. V práci jsou popsané faktory ovlivňující adhezi. Na zjištění adheze byla použita brzdná zkouška, kruhová zkouška a slalom. Jádro práce obsahuje popis vozidel, povrchů, stavu počasí, měřící zařízení a uskutečněné testy. Jako alternativa k použití akcelerometru bylo úspěšně použité časoměřičské vybavení na určení zpomalení vozidla. Získané údaje byli spravované a porovnané s jinými publikacemi.
This master’s thesis deals with driving maneuvers at low coefficient of adhesion, especially in winter season. It includes a list of adhesion coefficients on many surfaces, published by various authors. Figures were through the use of statistical methods divided into normal and exceeding. There are described terms having impact on adhesion. For determination of adhesion was used tests like emergency braking, circle test and slalom. The major part contains specification of used vehicles, surfaces, weather conditions, measuring devices and realized tests. In addition to using accelerometer, there was a successful attempt to use timekeeping facilities to determine deceleration of vehicle. Acquired data were processed and compared to another publications.
Description
Citation
ŠABÍK, M. Analýza jízdních manévrů vozidel za snížené adheze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací na téma Analýza jízdních manévrů vozidel za snížené adheze. Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k řešeným problémům přistupoval dobře. Na otázky komise odpověděl výborně. . K otázkám oponenta i vedoucího závěrečné práce uvedl dostačující odpovědi. Státní zkušební komice závěrem konstatovala, že diplomant závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO