Využití umělé inteligence na kapitálových trzích ke snížení rizika obchodování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou predikcí obchodování na finančních trzích a pomocí predikce se snaží snížit riziko spojené se vstupem na trh. Predikce je zpracována za využití prostředků umělé inteligence. Ta je v této práci zastoupena neuronovými sítěmi, které modelují a predikují chování trhu. Práce obsahuje popis finančních trhů, burzovního obchodování a jeho analýzami a metod umělé inteligence. Hlavní částí práce je model pro predikci vývoje ceny konkrétního instrumentu. Tento model byl vyvinut v prostředí MATLAB a měl by sloužit jako podpora pro obchodní rozhodování. Jeho cílem je předpovědět směr a velikost pohybu cenové hladiny pro následující obchodní den. Výstup tohoto modelu je zpracovány pomocí platformy MetaTrader 4. Na závěr jsou vyčísleny možné zisky plynoucí z tohoto řešení.
This thesis deals with the prediction of trading at financial markets and by using the prediction is trying to reduce the risks of entering at the market. The prediction has been work out by using of artificial intelligence. The artificial intelligence is in this thesis represented by neural networks witch model and predict market behavior. The thesis contains a description of the financial markets, exchange trading and its analysis, and artificial intelligence methods. The main part of this thesis is a model for prediction of prices of a particular instrument. This model was developed in MATLAB and should serve as a support for making business decisions. Its aim is to predict the direction and magnitude of movement the price level for the next trading day. The output of this model is processed using the platform MetaTrader 4. At the end are evaluated possible gains from this solution.
Description
Citation
ORSÁG, Š. Využití umělé inteligence na kapitálových trzích ke snížení rizika obchodování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik firem a institucí
Comittee
prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (předseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-30
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou diplomovou prací na téma Využití umělé inteligence na kapitálových trzích ke snížení rizika obchodování. Vedoucí ani oponent nepoložili žádné otázky. Komise položila otázku k principu přenosu dat z MATLABu do METATRADER 4? Jak byla v návrhové části práce využita Fundamentální analýza? Diplomant na otázky komise odpověděl. Diplomant závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO