Analýza broušení rovinných ploch na konvenčních strojích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V první části této diplomové práce je pojednáváno o možnostech rovinného broušení. Jsou zde popsány jednotlivé metody broušení a popsány jejich parametry. Dále pak je zde uvedeno značení brousicích kotoučů a je zde pojednáváno o jejich složení a o výpočtu řezných sil. V druhé části této práce je prováděn experiment. Na vzorcích z různých materiálů jsou sledovány parametry drsnosti po broušení, k čemuž je využíváno konvenční brusky BPH 300 a karuselu firmy TDZ Turn.
In the first part of this thesis is discussed of the possibilities of surface grinding. There are described various methods for grinding and describe their characteristics. Furthermore, there is shown the marking of grinding wheels and is discussed of their composition and of calculating the cutting forces. In the second part of this thesis the experiment is performed. On the samples of various materials are monitored parameters of roughness after grinding, which is used by conventional grinding BPH 300 and horizontal lathe from company TDZ Turn.
Description
Citation
HANÁČEK, J. Analýza broušení rovinných ploch na konvenčních strojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) Ing. Jana Hornungová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Neužil (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Jaké znáte metody a variace měřících zařízení pro stanovení velikosti řezné síly při broušení. 2) Existuje i jiný typ brousicího nástroje, než nástroj s vázaným pevným brusivem. 3) Nevhodnost brousicího kotouče, proč? 4) Zabýval jste se lomovým mechanizmem při tvorbě třísky? 5) Stanolil jste si sám parametr drsnosti jako směrodatný? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO