Metody analýzy spolehlivostních dat z provozu a zkoušek letadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Doktorská práce se zabývá možnými způsoby analýzy spolehlivostních dat z provozu a zkoušek letadel. Požadavky amerického leteckého předpisu FAR 23 a evropského ekvivalentu CS 23 na certifikaci hydraulických soustav jsou brány v úvahu. Tyto předpisy pokrývají širokou oblast letounů od sportovních až po 19 místné určené pro tzv. sběrnou dopravu. V doktorské práci jsou uvedeny možné vstupy do prediktivních analýz spolehlivosti (testová a provozní data, komerční databáze). Praktická aplikace je provedena na podvozkové hydraulické soustavě vyvíjeného malého dopravního letounu. Je navržena karta poruch pro sběr provozních dat. Hlavní přínos práce by měl být výběr a aplikace nejvhodnějších postupů pro zajištění předepsané úrovně bezpečnosti leteckých hydraulických soustav. Je ukázáno, které postupy jsou vhodné a které nikoliv. Jsou porovnána možná vstupní data pro spolehlivostní analýzy a uvedeny závěry. Složité elektronické soustavy, ale i hydraulické jsou běžnou součástí i menších letadel. Zde se jedná o kategorii, která tvoří hlavní náplň českého leteckého průmyslu.
The doctoral thesis deals with reliability (dependability) analyses of operation and testing data of the Airplanes. Requirements of airworthiness regulations on aircraft hydraulic systems (with a focus on US FAR-23 and European CS-23 regulations) are taken into account. Mentioned regulations include requirements for the structural design, design of systems, etc. They cover wide range of airplanes from small sport airplanes to 19-seats transport aircraft. Also options for predictive reliability analyses (resources) and reliability tests are discussed in the doctoral thesis. Practical application is done on small transport airplane (currently in the development). The failure report is designed. Expected major contribution of the work is selection and practical application of the most suitable procedures for safety assessment on the field of aircraft hydraulic systems, with a focus on the small transport aircraft. Also the comparison to different data source is shown.
Description
Citation
NOVÁK, J. Metody analýzy spolehlivostních dat z provozu a zkoušek letadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. (člen) doc. Ing. Ludvík Nejedlý, CSc. (člen) prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-24
Defence
DP splnila zadání. Význam práce spočívá zejména v aplikaci teoretických poznatků z matematické statistiky pro hodnocení spolehlivosti letecké techniky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO