Trakční akumulátor Li-ion 28V/40Ah s vestavěnými ochrannými a ovládacími prvky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je návrhem a konstrukčním řešením soustavy akumulátoru Li-Ion + inteligentní nabíječka. Soustava zahrnuje akumulátor sestavený z jednotlivých článků (v sério-paralelním řazení), ochranné a monitorovací elektronické obvody a nabíječku s regulačními obvody. Tyto regulační obvody nabíječky spolupracují s uvedenými monitorovacími obvody akumulátoru. Základem nabíječky je spínaný zdroj (jednočinný propustný měnič s transformátorem). Nabíječka umožňuje při zachování malých rozměrů dodat do zátěže (akumulátoru) poměrně vysoký výkon (až 20A při 28V tj. cca 560W). Použití DC/DC měniče jako základ nabíječky přináší i další výhody, jedná se zejména o vysokou účinnost a snadnou regulaci výstupního proudu.
This work is a design and construction solution for an inteligent charger of Li-Ion battery system.The system consists of an accumulator, built out of individual cells (serial-parallel sequence), protective and monitoring circuits and charger with control circuits. These control circuits of this charger collaborate with monitoring circuits. The base of this charger is a switching source (singlemode buck converter with transformer).The charger allows to supply relatively high power while sustaining small dimensions.(20A with 28V that´s 560W) Use of DC/DC converter is a base of charger and also delivers other benefits, such as high efficiency and easy control of output current.
Description
Citation
KOVÁŘ, R. Trakční akumulátor Li-ion 28V/40Ah s vestavěnými ochrannými a ovládacími prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Stupka (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Lapčík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Zpracování bakalářské práce je kvalitní a na dobré úrovni. K práci student přistupovak aktivně. Prezentace je přehledná a srozumitelná. Položené otázky byly vpořádku zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO