Vliv PVD povlaku na trvanlivost VBD při čelním frézování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá trvanlivostí PVD a CVD povlaků při čelním symetrickém frézování. V teoretické části je popsána charakteristika slinutých karbidů, technologie frézování a charakteristika povlakovacích metod. V experimentální části je popsán obráběcí stroj, použité nástroje, obráběný materiál a řezné podmínky. Cílem experimentu bylo sledovat silové zatížení a opotřebení břitu v průběhu frézování. Z experimentu vyplývá, že PVD povlaky s nanopovlaky dosahují nejdelší trvanlivosti v porovnání s ostatními a obecně, že použití povlaků vede ke snížení řezných sil a zvýšení životnosti nástroje.
This diploma thesis is aimed on durability of PVD and CVD coatings for symmetrical face milling. The theoretical part describes the characteristics of cemented carbides, milling technology and the characteristics of the coating methods. The experimental part describes the machine tool, used tools, workpiece material and cutting conditions. The aim of the work was to measure the cutting forces and tool wear during the milling. Based on experiment, it is clear that the PVD coatings with nano-layers achieves to the longer life in comparison with others and generally, that the using of coatings leads to reduction of cutting powers and lifetime was increased.
Description
Citation
JAŠEK, P. Vliv PVD povlaku na trvanlivost VBD při čelním frézování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica (místopředseda) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Peňáz, CSc. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Na základě čeho jste stanovil kritérium opotřebení VB=0,2 mm. Popište složky silového zatížení u frézování. Jak se stanoví celková velikost síly při obrábění. Existuje korelace mezi silovým zatížením a opotřebením řezného nástroje. Jaké se volí tloušťky povlaků? Co ovlivňuje velikost silového zatížení při obrábění? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO