Návrh vibračního generátoru s využitím nelineárních charakteristik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na zkonstruování piezoelektrického generátoru s přidanou nelineární tuhostí. Lineární generátor má rezonanční frekvenci s velice úzkým pásmem rezonance. Následkem toho je generátor velice citlivý na přeladění a může být nastaven pouze pro generování z jedné úzké frekvence. Myšlenka použití generátoru s přidanou nelineární tuhostí je rozšířit pásmo rezonance, aby mohl být generátor využit pro více budících frekvencí. V práci je využit generátor Midé V21BL s přidaná nelineární tuhost je realizována pomocí permanentních magnetů.
This thesis is focused on design of piezoelectric energy harvester with additional nonlinear stiffness. Linear generator has very narrow resonance frequency bandwidth. It makes the resonance mechanism very sensitive to tuning up of the resonance frequency and it can be tuned only for one narrow vibration peak. The main idea for using of the vibration energy harvester with nonlinear stiffness is to make resonance frequency bandwidth wider, so the generator will be useable for more excitation frequencies. In this thesis is used generator Midé V21BL and additional nonlinear stiffness is realized with permanent magnets.
Description
Citation
RUBEŠ, O. Návrh vibračního generátoru s využitím nelineárních charakteristik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-17
Defence
Student v presentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpověděl na položené dotazy oponenta a posléze i ostatních členů komise týkající se podstaty řešení DP. Komise velice kladně hodnotila kvalitu práce i její teoretické využití v oblasti dalšího výzkumu. Z tohoto důvodu byla práce hodnocena jako výborná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO