Optimalizace lití a tuhnutí axiálních turbínových kol pro dosažení jemnozrnné struktury v odlitku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na ovlivňování struktury odlitků z niklové superslitiny Inconel 713 LC s využitím rotace a cyklování licího stolu. Cílem práce je změnou parametrů oscilace při krystalizaci odlitku dosáhnout jemnozrnné struktury a co nejlepších mechanických vlastností. Pro účely diplomové práce bylo odlito nejprve šest odlitků turbínových axiálních kol. Po vyhodnocení makrostruktury, mikrostruktury a mechanických vlastností byla odlita čtyři další axiální turbínová kola pro ověření výsledků.
The aim of this thesis is to investigate the influence of the structure of castings from the nickel superalloy Inconel 713 LC using rotation and cycling by casting table. The aim is to achieve a fine-grained structure and the best mechanical properties through varying the oscillation parameters during casting crystallization. Six castings of axial turbine wheel were initially casted for the purpose of this thesis. After evaluating their macrostructure, microstructure and mechanical properties, four additional axial turbine wheels were casted in order to validate the results.
Description
Citation
MATOUŠEK, R. Optimalizace lití a tuhnutí axiálních turbínových kol pro dosažení jemnozrnné struktury v odlitku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Elbel, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Student komisi seznámil s obsahem a výsledky své diplomové práce. Následně student odpověděl otázky oponenta. Dále komise přednášejícímu položila následující otázky: Vysvětlete, proč počet oscilací a zvyšování otáček má pozitivní vliv na zjemnění struktury? Je pro creep vhodnější jemnozrnná struktura? Co to je sigma fáze a lavesova fáze? Co je hlavním předpokladem ke tvorbě karbidů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO