Srovnání optimalizačních metod pro odhad perfúzních parametrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Náplní této diplomové práce je pochopení principu ultrazvukového zobrazení, matematických modelů a využití pro odhad perfuzních parametrů z koncentračních křivek. Práce se zabývá globálními optimalizačními algoritmy pro nalezení parametrů aproximace skutečných dat modelovými křivkami. Obsahuje také srovnání jednotlivých metod a použitých funkcí.
The content of this thesis is to understand the principle of ultrasound imaging and mathematical models used to estimate perfusion parameters of concentration curves. Thesis deals with global optimization algorithms for finding parameters, an approximation of the actual data model curves. It also includes a comparison of different methods and used functions.
Description
Citation
KŘÍŽ, M. Srovnání optimalizačních metod pro odhad perfúzních parametrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Halámek položil otázku, bylo za úkol zvolit optimální model anebo metodu optimalizace? Jsou uvedeny problémy s výběrem modelu a optimalizační metody? Jaký vliv mají počáteční podmínky? Počítalo se globální a lokální minimum? Prof. Jan položil otázku, jde o modelování perfúzní křivky? Proč se zde zmiňovaly i jinými modely, když bylo cílem dosáhnout určitého tvaru perfúzní křivky? Kolik parametrů je pro každou křivku? Tři použité metody byly doporučeny vedoucím? Co jsou to pomalá a rychlá data? Jak funguje "netopýří algoritmus"? K čemu se zde vztahuje frekvence? Co je to minimální a maximální frekvence a z čeho se odvozuje? Jak byl vytvořen vektor, který se geneticky modifikoval? Co znamenaly jednotlivé elementy tohoto vektoru? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO