Materiály pro vinutí elektrických strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou náhrady mědi ve vinutí statoru asynchronního motoru hliníkem v několika variacích a jejich následným porovnáním. Jsou nastíněny výhody a nevýhody obou materiálů pro tuto aplikaci. Výchozím prvkem je stroj o výkonu 29 kW, 2p = 4, na jehož základě jsou ostatní varianty postaveny. Je provedeno ověření výchozího stroje s měděným vinutím, a dále pak několik variant s hliníkovým vinutím. Ověření návrhů strojů je provedeno na základě tří programů – RMxprt, ANSYS Maxwell a Matlab. Ve všech těchto programech je realizován výpočet stroje s měděným i hliníkovým vinutím v bodě blízkém jmenovitému a konečné výsledky pak zhodnoceny. V práci je rovněž zahrnut tepelný strojů.
This work deals with the option of substitute aluminum for copper as winding material in induction motor in several variants and compare them. The advantages and disadvantages of these materials for the application are mentioned. The default element is the machine with power 29 kW, 2p = 4, which is the basis for other variants. It is about the verification of the default copper wire machine with cataloging data and then verification of several aluminum wire variants of the machine. Veryfying the machine designs is performed on the basis of three programs - RMxprt, ANSYS Maxwell and Matlab. In all of these programs, the machine calculations were realized for copper and aluminum winding in point close to the nominal. Final results are evaluated. There are also heat and ventilation calculations of the machine.
Description
Citation
MINKS, O. Materiály pro vinutí elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kurfűrst, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval práci na téma Materiály pro vinutí elektrických strojů. Popsal sestavenou tepelnou síť a upozornil na úskalí výpočtu tepelných odporů. Seznámil s vytvořeným měřením tlakové charakteristiky ventilátoru pro ventilační síť. Prezentoval výsledky simulací, analytických výpočtů a provedl jejich srovnání s katalogem materiálu výrobce. Dále porovnal parametry různých materiálů za pomoci RMxprt s výrobcem. Odpověděl na otázky oponenta i komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO