Hodnocení migrace značených buněk v tkáni

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá rozborem moderních detekčních metod vizualizace, sledování a kvantifikace buněk v 3D prostoru. První část práce se zabývá optickými metodami detekce buněk. Je zde detailní rozbor problematiky fluorescenčního značení buněk a jejich detekce na konfokálním mikroskopu. Je zde popis vyvinutého algoritmu pro kvantifikaci celého buněčného objemu z mikroskopického obrazu. Díky tomu se porovnal signál fluorescence buněk v čase a podle jejich tvaru. Dále došlo k optimalizaci vizualizace vyvinutých tkáňových fantomů. Porovnaly se možnosti detekce buněk v těchto fantomech pomocí konfokální mikroskopie a OCT. Byl rovněž implementován algoritmus pro kvantifikaci buněk z OCT obrazů. Kromě konfokálního mikroskopu a OCT se buňky rovněž analyzovaly dalšími metodami. V poslední části je konkluze výsledků a srovnání jednotlivých použitých metod.
This diploma thesis deals with analysing of modern methods for cell detection, visualization and quantification in 3D space. The first section deals with optical methods for cells detection. There is detailed discussion about cell labeling and detection on confocal microscopy. There is also description about developed algorithm for whole cell volume quantification from microscopy images. This could made a comparsion of fluorescence signal according to time of cell labeling and according to cell shapes. There was also optimalization of handmade tissue phantoms visualization. It could be compared a possibilities of cell detections in these phantoms by confocal microscopy and OCT. It was also implemented algorithm for quantification of cells from OCT images. Besides confocal microscopy and OCT cells are also analyzed by other methods. The last part is the Conclusion of results and comparison of used methods.
Description
Citation
SOLAŘ, J. Hodnocení migrace značených buněk v tkáni [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Červený, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Odstrčilík položil otázku: použil jste nějakou segmentační metodu? Kterou? Jak jste vytvořil binární obraz? Prof. Provazník položil otázku: placaté buňky jsou myšleny jako buňky ploché? Jak jsou myšleny buňky kulaté? Doc. Kovár položil otázku: buňky sledujete na sklíčku nebo přimo v těle? Šlo by měřit přímo v těle, kdyby se použila jiná vlnová délka? Jak se buňky na sklíčku pohybují? Používá se označení buněk magneticky? Jak velká je nanočástice? Je schopna magnetická rezonance zachytit takovéto částice? Jaká je na magnetické rezonanci rozlišovací schopnost? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO