Bezkontaktní měření tepové frekvence z obličeje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá studií bezkontaktní a neinvazivní metody pro odhad tepové frekvence z barevných změn obličeje. Bezkontaktní měření je založeno na snímání osob videokamerou a ze získaných obrazových sekvencí jsou vhodným přístupem získány hodnoty tepové frekvence. Teoretická část práce je věnována popisu tepové frekvence a metod vedoucích k měření tepové frekvence z barevných změn v obličeji. Také obsahuje hodnocení sledovacích algoritmů. Praktická část se zabývá popisem programu k bezkontaktnímu měření tepové frekvence a jeho programové řešení. Zároveň práce obsahuje statistické vyhodnocení funkčnosti tohoto řešení.
This thesis deals with the study of contactless and noninvasive methods for estimation of heart rate. Contactless measurement is based on capturing person faces by video camera and from sequences of pictures are estimated values of the heart rate. The theoretical part describes heart rate and methods that are being used to estimate heart rate from color changes in the face. It also contains testing of tracking algorithms. Practical part deals with user interface of program for contactless measurement of heart rate and its software solution. Thesis also contains statistical evaluation of program functionality.
Description
Citation
CHMELÍKOVÁ, L. Bezkontaktní měření tepové frekvence z obličeje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Halámek položil otázku, jaká část práce je vlastní a jaké jsou převzaté programy? Jaké vlivy na měření byly zkoušeny? Byl prověřen i časový vývoj? Prof. Jan položil otázku, co se rozumí blokem filtrace? Jak jsou z obrazů časové signály? Co znamená blok normalizace? Jaký je účel FIR filtru? Jakou má frekvenční charakteristiku? Jaký rozsah má pásmová propust? Kolik nezávislých komponent se volilo? Jaký je smysl dekompozice? Jaký je výsledek této dekompozice? Jak se dělá demixážní matice? MUDr. Jurajda položil otázku, jaký vliv na měření bude mít teplé prostředí či chladné prostředí? Doc. Rozman položil otázku, měla jste všechny mužské probandy oholené? Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO