Detekce spánkové apnoe z polysomnografických dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá detekcí spánkové apnoe pomocí polysomnografických dat a snahou o možné nalezení alternativní a jednodušší metody této detekce. Práce se skládá ze tří částí. První část je důležitá pro seznámení se s anatomií plic a fyziologií dýchání a spánku. Druhá se zabývá způsobem vyšetření spánkové apnoe a část třetí pak následně navazuje samotnou realizací alternativní metody v programu Matlab. Výsledný program vypočítává ze záznamu EKG dat dechovou křivku pro detekci spánkové apnoe.
This thesis deals with the detection of sleep apnea using polysomnographic data and attempt to find a possible alternative and simpler method of this detection. The thesis consists of three parts: The first part is important for introduction to the lungs anatomy and the physiology of breathing and the sleep phisiology. The second part deals with the ways of testing sleep apnea. The third part then continues with implementation of alternative methods of testing in Matlab software. The final program calculates the breathing curve from ECG data. The curve is important for the final detection of sleep apnea.
Description
Citation
VECHETA, M. Detekce spánkové apnoe z polysomnografických dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Tomáš, Dr. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kozumplík položil otázku Jak jste počítal charakteristiky filtrů? Mgr. Hemzal položil otázku U kterých pacientů je apnoe nejnebezpečnější? RNDr. Masařík položil otázku S čím jste srovnával přesnost dosažených výsledků? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO