Realizace úzce směrového akustického měniče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o přenosu úzce směrového svazku zvuku prostřednictvím amplitudově modulované ultrazvukové vlny s využitím jevu autodemodulace v nelineárním prostředí a následným zpracováním vstupního signálu pro zařízení, které přenáší parametrický zvuk. Důraz je kladen na matematický aparát, který se týká parametrického přenosu zvuku v nelineárním prostředí. Stěžejní část práce se zabývá návrhem zařízení, které se nazývá parametrický reproduktor a popisem souvisejících technik amplitudové modulace, které jsou důležité pro zpracování přenášeného signálu. V další části práce je provedena analýza výpočetní náročnosti jednotlivých technik amplitudové modulace, která umožňuje správný návrh hardwarového řešení. V závěrečné části práce je popsána realizace navrženého řešení včetně měření charakteristických parametrů, kterými jsou prostorová vyzařovací charakteristika, celkové harmonické zkreslení a šířka pásma přenosového kanálu.
The present final thesis discusses the transmission of a narrowly directional parametric sound beam through an amplitude-modulated ultrasonic wave, utilizing the effect of auto-demodulation in a nonlinear medium and ensuring the subsequent processing of the input signal for the parametric sound transmitter. Emphasis is placed on the mathematical tools that relate to parametric sound transmission in a nonlinear medium. The basic part of the thesis describes a parametric speaker and the associated amplitude modulation techniques, which constitute a major prerequisite for the processing of the transmitted signal. In the following section, the author then analyzes the computational intensity of these techniques, considering applicable hardware approaches. Finally, the fabrication and practical use of the proposed solution are discussed, including the measurement of typical parameters such as the spatial radiation characteristics, total harmonic distortion, and transmission channel bandwidth.
Description
Citation
HLADKÝ, D. Realizace úzce směrového akustického měniče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Špinka (člen) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Kristýna Jandová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. 1) Do jaké míry ovlivní různé hodnoty rezonančního kmitočtu celkový výsledek? 2) Jak ovlivní charakteristiku vyšší harmonické měničů? 3) Jaká je energetická účinnost uvedeného měniče? 4) Jaké je praktické využití směrovosti? 5) Předpokládá se praktické využití?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO