Optovláknové bodové senzory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce analyzuje strukturu bodových senzorů s podélnou mřížkou a vícenásobnou Braggovou mřížkou a možnostmi využití a implementace bodových optických senzorů v průmyslu. V úvodu práce jsou popsány základní principy šíření světla v optickém prostředí. Následuje popis jevů v optických vláknech a senzorech. Dále je popsáno rozdělení optovláknových senzorů, použití optického vlákna v bodovém režimu a na základě analýzy je navržen optický senzorický systém a je popsána jeho konstrukce. Značná část je věnována rozboru a analýze podélných struktur ve vlákně v návaznosti na vícenásobné Braggovy mřížky, jejich následné výrobě a návrhu využití v senzorice.
This diploma thesis analyzes a structure of spot optical sensors with longitudinal grid and multiple Bragg grating and possibilities of spot optical sensors use and implementation in the industry. Basic principles of light propagation through optical environment are described in the introduction part, followed by description of phenomena in optical fibers and sensors. The distribution of fiber optic sensors and the use of optic fiber in spot mode is described further. The optical sensor system is designed on the basis of analysis with description of its construction at the end of this work. A significant part is devoted to the analysis of longitudinal structures in the fiber in response to multiple Bragg gratings, their subsequent manufacture and suggestion of use in sensors industry.
Description
Citation
OKOUN, P. Optovláknové bodové senzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Langhammer, Ph.D. (člen) Ing. František Urban (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
V čem vidíte Váš stěžejní přínos? Student odpověděl na otázku správně a podrobně. Jak jste postupoval při vyhodnocení naměřených dat? Opakoval jste měření vícekrát? Student odpověděl správně. Co přesně jste navrhoval na senzoru? Student navrhl strukturu, kde se dá měřit i natočení hřídele a ne jen otáčky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO