Rozložení výkonu a teplot v palivových souborech reaktoru VVER-440 na Elektrárně Dukovany

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá výpočtem rozložení výkonu a teplot v palivových souborech reaktoru typu VVER-440 na Elektrárně Dukovany. Teoretická část obsahuje stručný popis technologie zmíněného reaktoru VVER-440, paliva a jeho vývoje na Elektrárně Dukovany, základy problematiky vývinu tepla v jaderných reaktorech a souhrnný popis a rozdělení výpočetních kódů, používaných pro reaktorové výpočty. Podrobněji je popsán výpočetní program MOBY-DICK, včetně vstupních a výstupních souborů. Pomocí tohoto programu je proveden poproutkový výpočet rozložení výkonu u vybraných kampaní definovaného bloku na Elektrárně Dukovany, pro reprezentativní kazety jsou výstupní hodnoty výpočtu vizualizovány. Na jejich základě je provedena analýza vlivu nerovnoměrného rozložení výkonu v aktivní zóně a náklonu výkonu v rámci palivových kazet na měření teploty na výstupu palivových kanálů, která je stěžejním bodem celé práce.
This Master’s thesis focuses on calculation of power and temperature distribution in fuel assemblies of VVER-440 reactor at Dukovany Nuclear Power Plant. Theoretical section contains a brief description of VVER-440 technology, fuel and its development at Dukovany Nuclear Power Plant, basics of heat generation in nuclear reactors as well as an overview and categorization of computer codes, used for core calculations. Of these codes, the MOBY-DICK computer code is then described in depth, including its input and output files. The MOBY-DICK code is later on used for pinwise calculating power distribution of selected fuel cycles of defined units at Dukovany Nuclear Power Plant, with vizualization of output values for characteristic fuel assemblies. Results of this computation are then used for analysis, whether uneven power distribution in the core and heat generation gradient within fuel assemblies have any influence on measuring channel output temperatures, which is the pivotal part of this thesis.
Description
Citation
SMOLA, L. Rozložení výkonu a teplot v palivových souborech reaktoru VVER-440 na Elektrárně Dukovany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma Rozložení výkonů a teplot v palivových souborech reaktoru VVER-440 na Elektrárně Dukovany. Vedoucí práce Ing. Katovský přečetl svůj posudek. Oponentní posudek přečetl oponent práce Ing. Novotný. Ing. Krbal se zeptal, zda by bylo možné měřit teplotu uvnitř reaktoru a jaké se předpokládá rozložení teplot podél palivových tyčí. Druhá otázka se týkala možností detekování místního přehřátí části palivové tyče v případě poruchy. Ing. Bátora se zeptal, zda byla použita nějaká statistická metoda pro stanovení závěrů práce. Ing. Ptáček položil otázku týkající se časové náročnosti při zpracování dat pomocí použitého softwaru a týkající se možnosti ověření správnosti nastavení softwaru. Student na všechny dotazy pohotově a zcela správně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO