Měření a analýza středofrekvenčního rušení v distribučních sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá rušivými napětími ve středofrekvenční oblasti šířených v distribučních sítích. V teoretické části je rozebrán vznik a vliv těchto rušení a současné metody jejich měření. V rámci praktické části bylo vyvinuto měřící zařízení založené na frekvenčním filtru schopné měřit středofrekvenční rušení do 250 kHz, bez potlačení středofrekvenčních rušení. Horní frekvence je omezena na výstupu filtrem na 125 kHz nebo 250 kHz.
This thesis deals with voltage disturbances in audio-frequency propagated in distribution networks. In the theoretical part, a creation and effect of these interferences are discussed as well as current methods of their measurement. In the practical part of the thesis, a measurement device based on a frequency filter was developed. This measurement device is able to measure audio-frequency disturbances up to 250kHz without suppresion of audio-frequency disturbances. The maximum frequency on the output is limited by either 125kHz or 250 kHz filter.
Description
Citation
DOSEDĚL, T. Měření a analýza středofrekvenčního rušení v distribučních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kašpírek (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma „Měření a analýza středofrekvenčního rušení v distribučních sítích“. Vedoucí práce a současně místopředseda zkušební komise doc. Drápela přečetl svůj posudek DP, posudek oponenta Ing. Havránka a položil studentovi otázky. Student plně odpověděl na položené otázky. Doplňující otázku položil Ing. Škoda ohledně postupu návrhu lineárního zdroje. Na tuto otázku student odpověděl. Další otázku položil Ing. Topolánek k vysvětlení frekvenčních charakteristik AA filtru a postupu konstrukce vzduchové cívky. Student odpověděl na položenou otázku. V závěru doc. Lázničková vytkla studentovi grafickou úpravu a formální stránku práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO