Metoda pro zvýšení přesnosti měření optického frekvenčního spektra laditelnými optickými filtry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá metodou pro zvýšení přesnosti měření optického frekvenčního spektra laditelnými optickými filtry. V práci je popsán výběr optického frekvenčního filtru pro měření spektra světla a návrh systému pro měření s Braggovými vláknovými mřížkami, který je rozšířen o referenční a interferenční blok. Celý systém je řízen programem realizovaným v LabView. Princip měření byl ověřen v ÚJV Řež na speciálním betonovém nosníku a v JE Temelín při měření tvarových změn kontejnmentu.
The thesis deals with the method for the improvement of the measurement accuracy in the optical frequency spectra measurements based on tunable optical filters. The thesis starts with the selection of the proper optical filter that is suitable for accurate light spectrum measurement. The selected filter was then used for the design and realization of the measurement system for the inspection of the fibre Bragg gratings. The system incorporates a reference block for the compensation of environmental influences, an interferometric verification subsystem and a PC - based control software implemented in LabView. The preliminary experimental verification of the measurement principle and the measurement system functionality were carried out on a testing rig with a specially prepared concrete console in the UJV Řež. Advanced tests were conducted on nuclear power plant’s containment shape deformation measurement in Temelin.
Description
Citation
JELÍNEK, M. Metoda pro zvýšení přesnosti měření optického frekvenčního spektra laditelnými optickými filtry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Maschke, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Kuchta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Marek Bohrn, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student seznámil komisi s řešením své diplomové práce. otázky oponenta: Jaké vlivy ovlivňovaly přesnost měření délky interferometrem a vláknovou mřížkou? Jaké byly stanoveny požadavky na přesnost a rozlišení měřícího systému na obr. 2.4? Proč není v práci uveden měřící systém pro vyhodnocování senzorů na kontejnmentu JE Temelín a jeho blokové schéma a obr?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO