Měnič pro umělou síť 230 V napájený z fotovoltaických panelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je uveden podrobný postup návrhu silové i řídicí části DC/DC měniče a výstupního střídače. Toto zařízení bude sloužit k vytvoření umělé napájecí sítě v rodinném domě, kde bude dle uvážení napájet vybrané domácí spotřebiče, které jsou určené pro provoz na střídavé napětí. Měnič bude napájen stejnosměrným napětím. Toto napětí bude získáno ze soustavy solárních panelů. Výstupní napětí se svým průběhem bude blížit průběhu síťového napětí 230 V/50 Hz. V úvodní části práce jsou probrány možné topologie měničů a střídačů. Následně jsou provedeny návrhy jednotlivých částí. V závěru práce jsou uvedeny průběhy důležitých veličin a zhodnocení práce.
In this thesis is presented detail design of power part of DC/DC converter and output inverter. This device will serve for creating an artificial network in a family house where it will be used for supplying selected household appliances which are designed for use in AC network. The converter will be supplied with DC voltage. This tension will be obtained from a system of photovoltaic panels. The output voltage will have alternate character and it will be close to the network voltage 230 V/50 Hz. In the introductory part of thesis are discussed possible topologies of converters and output inverters. Subsequently are designed individual parts of supply inverter. In the final part there are shown waveforms of important values and is given a thesis evaluation.
Description
Citation
MICHÁLEK, P. Měnič pro umělou síť 230 V napájený z fotovoltaických panelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Měnič pro umělou síť 230 V napájený z fotovoltaických panelů. Student prezentuje cíle práce, poté popisuje blokové schéma, dále popisuje konkrétní schéma výstupního střídače, pomocného zdroje, silové části DC/DC měniče a jeho řídicí části. Popisuje konstrukci měniče na DPS. Prezentace byla věcná a stručná. Otázky oponenta byly zodpovězeny bezproblémově, to stejné platí i pro otázky v diskuzi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO