Analýza variant paralelního provozu oblastí 110 kV Čebín a Sokolnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá analýzou paralelního provozu rozvoden Čebín a Sokolnice. Zkoumány jsou různé varianty zapojení sítě mezi těmito rozvodnami. V teoretické části je podrobně popsán výpočet ustáleného chodu sítě pomocí iteračních metod. Dále se v teoretické části nachází výpočet zkratů a dimenzování vodičů na účinky zkratových proudů. V poslední kapitole jsou rozebrány možnosti přetěžování vedení a transformátorů. V praktické části je popsán současný stav situace. Hlavním úkolem praktické části diplomové práce je navrhnout provozuschopné konfigurace sítě pro paralelní provoz a také pro provoz kdy mezi rozvodnami Čebín a Sokolnice není přímé spojení na úrovni 110kV. Tak aby bylo zamezeno přetokům tranzitních výkonů. Jednotlivé konfigurace musí splňovat požadavky na ustálený chod sítě a zkratovou odolnost rozvoden. V rámci praktické části jsou také navržena opatření předcházející a zabraňující přetokům tranzitních výkonů.
The diploma thesis is focused on the analysis of parallel operation of Čebín and Sokolnice substations. Different variants of parallel operation are researched. A calculation of steady state by the iterative method is described in the theoretical part. The next part briefly mentions a short-circuit and dimensioning of conductors. The possibility of overloading of lines and transformers is discussed in the last chapter of the theoretical part. The current state of the situation is described in the practical part. Main goal of the practical part of the diploma thesis is to design a configuration capable to parallel operation. Also another configuration of supply of this area is designed. There must be no direct connection between Čebín and Sokolnice substations on 110kV level in this configuration. This configuration should eliminate a transit flow of power. Each configuration has to fulfill the requirements on the steady state and on short-circuit current capability. One of the last chapters is focused on the steps, that should by undertaken to prevent transit flow of power.
Description
Citation
REITER, M. Analýza variant paralelního provozu oblastí 110 kV Čebín a Sokolnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) Ing. David Mezera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svojí závěrečnou prací na téma Analýza variant paralelního provozu oblastí 110 kV Čebín a Sokolnice. Odpověděl na otázky oponenta a dotaz vedoucího práce. Vedoucí práce položil ještě další doplňující otázku studentovi, na kterou student reagoval správně. Další doplňující otázku položil Ing. Mezera a doc. Eleschová, která se ptala na problematiku kritéria n-1. Student na otázky odpověděl správně s drobnými nedostatky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO