Automatizované měření asynchronního motoru pomocí LabVIEW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci, která nese název Automatizované měření asynchronního motoru pomocí LabVIEW, je vytvořen automatizovaný měřicí systém pro provádění zkoušek asynchronních strojů. Měřicí algoritmus tohoto systému je naprogramován ve vývojovém prostředí LabVIEW. V rámci této práce je provedeno měření pomocí vytvořeného měřicího pracoviště za účelem ověření funkčnosti programu a provedení zkoušek, na základě kterých je proveden rozbor ztrát asynchronního motoru Atas Elektromotory Náchod a.s. T22VT512. Práce se dále zabývá elektromagnetickým výpočtem měřeného motoru T22VT512 pomocí analytického výpočtu v programu RMxprt a simulace pomocí metody konečných prvků v programu Maxwell 2D.
The main purpose of the thesis Automatic measurement of induction machine using LabVIEW was to develope an automated measuring system, which is used to perform tests of induction motors. The algorithm of the system is programmed in LabVIEW. In the practical part of this thesis, a measurement of the motor Atas Elektromotory Náchod a.s. T22VT512 is carried out, in order to verificate functions of the algorithm, and to perform tests of the motor to analyse losses. Another part of the work is dedicated to the electromagnetic calculation of the motor T22VT512. For this purpose, two softwares with different principles of calculation have been used. Firstly, the calculation is solved by an analytical based software called RMxprt. Secondly, the software Maxwell 2D is used to make the calculation of electric and magnetic fields by the finite element method.
Description
Citation
HALFAR, L. Automatizované měření asynchronního motoru pomocí LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kurfűrst, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval práci na téma Automatizované měření asynchronního motoru pomocí LabVIEW. Seznámil s motivací k vytvoření automatizovaného měření. Následně popsal vytvořený program k automatizovanému měření z pohledu uživatele včetně vlastní programové části. Představil zapojené měřící pracoviště s popisem použitých zařízení k automatizovanému měření. Provedl srovnání vlastního měření s analytickým výpočtem a silmulací v programu Maxwell. Odpovídal na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO