Vlivy výrobních tolerancí permanentních magnetů na synchronní motory s permanentními magnety

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice spojené s uložením permanentních magnetů na povrch rotoru synchronního stroje. Literární rešerše se skládá ze dvou částí. V první části jsou rozebrány studie a experimenty zabývající se vlivem na parazitní reluktanční moment jednotlivých druhů magnetů a chybami, které mohou při výrobě a uložení permanentních magnetů nastat. V druhé části je popsán vliv permanentních magnetů na magnetickou indukci ve vzduchové mezeře a indukované napětí. V praktické části je navržen prototyp stroje ke zkoumání vlivu chyb, na jehož základě je vytvořen parametrický model v programu Maxwell. Na modelu byly simulovány chyba odsazení, snížení magnetizace a špatný směr magnetizace. V závěru práce jsou srovnány výsledky průběhů parazitního reluktančního momentu a indukovaných napětí.
Master’s thesis summs up issues of mounting pemanent magnets on rotor surface of permanent magnet synchronous machine. Literature reseach is divided in two parts. First one shows studies and experiments researching the impact of manufacturing tolerances of permanent magnets and wrong mounting on the rotor on cogging torque . The second part focus on analytical aproach of defining influence of permanent magnets on magnetic flux density in the air gap and phase induced voltage. Practical part focus on design of a prototype machine, wich will be used to research the impact of tolerances and imperfections. Parametric model of the prototype machine is created in Maxwell and is subjected to analysis via finite element method. Three different analysis were run, offset of permanent magnet, decrease and wrong dicertion of magnetization. At last the result of cogging torque and induced voltage are compared.
Description
Citation
VÍCHA, A. Vlivy výrobních tolerancí permanentních magnetů na synchronní motory s permanentními magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kurfűrst, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval práci na téma Vlivy výrobních tolerancí permanentních magnetů na synchronní motory s permanentními magnety. Popsal problematiku konstrukce včetně návrhu testovací hřídele, plechu rotoru. Následně prezentoval nastavení parametrického modelu, přijatá zjednodušení a tesetované parametry umístění magnetů. Parametrický model byl následně simulován pomocí MKP pro dobré a špatné umístění magnetů. Seznámil s výsledky jednotlivých chyb umístění magnetů a jak se tyto chyby projeví na velikosti parazitního reluktančního momentu vyšších harmonických. Představil návrhy a opatření pro výrobu motorů s permanentními magnety. Odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO