Energetické využití biomasy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je rešeršní studie o využití biomasy v energetickém průmyslu se zaměřením na výrobu elektrické energie. Zabývá se především vlastnostmi biomasy, technologiemi pro zpracování biomasy a aplikacemi těchto technologií v České republice. V první části je popsána definice biomasy a její rozdělení. Další část se zabývá vlastnostmi biomasy z energetického hlediska. Následuje seznámení se s kogenerační výrobou elektrické a tepelné energie. Poté jsou v práci rozebrány jednotlivé technologie využívané při výrobě elektřiny. Poslední část se věnuje teplárnám, elektrárnám a bioplynovým stanicím zpracovávajících biomasu a zmapování těchto konkrétních celků v České republice.
The objective of this bachelor’s thesis is a research study of biomass use in energy industry with main focus on electric energy production. This thesis primarily concerns with biomass properties, biomass processing technologies and the application of such technologies in the Czech Republic. The first part of this work consists of biomass definition and its division. The next part deals with biomass energetic properties and following is a familiarization with cogeneration (the combined use of heat and power to create electricity). Furthermore this thesis analyses individual technologies used in electricity production. The last part focuses on heating plants, power stations and biogas plants, which use biomass and on charting these specific units in the Czech Republic.
Description
Citation
MUSILOVÁ, P. Energetické využití biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing Jiří Pospíšil, PhD (místopředseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO