Možnosti uplatnění moderních aditivních technologií při výrobě prototypových odlitků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o systémech Rapid Prototyping a možnosti jejich využití ve slévárenství. V práci jsou nejprve popsány tři nejvýznamnější metody, na kterých je vysvětlen princip a rozdělení. Poté jsou v práci popsány systémy RP vhodné k výrobě pískových forem, keramických skořepin a trvalých forem.
This bachelor´s thesis deals with Rapid Prototyping systems and their uses in foundry. This thesis describes three most significant RP systems, on which is explained principle and distribution of them. The another part of the thesis describes how is RP systems useful in production of sand molds, ceramic shells and permanent mold.
Description
Citation
ČAGÁNEK, R. Možnosti uplatnění moderních aditivních technologií při výrobě prototypových odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing.Libor Zemánek (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student komisi přednesl obsah a výsledky své bakalářské práce. Nebyly položeny otázky oponenta. Komise položila přednášejícímu následující dotazy: Jak byste porovnal vámi zmiňované metody s ohledem na kvalitu odlitku? Myslíte si, že 3D tištěný kovový výrobek bude mít horší mechanické vlastnosti, než odlitek? Co můžete hodnotit na struktuře z metalografického výbrusu? Co je největší nevýhoda tištěného výrobku? Jaký je současný trend současných technologií 3D tisku? Která ze zmiňovaných metod je nejpřesnější, a která je nejméně přesná z hlediska kvality povrchu? Jak vypadá povrch součástí vyráběných metodami 3D tisku na zborcených plochách? Jaké je omezení tloušťky tištěné vrstvy při 3D tisku pískových forem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO