Historický vývoj postupů výroby oceli ve 20. století

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V úvodní části práce je věnována pozornost charakteristice železa a oceli, výrobě surového železa a výrobě oceli. Dále následuje kapitola zaměřená na popis postupů výroby oceli v období průmyslové revoluce. Navazuje část bakalářské práce obsahující přehled moderních technologií pro výrobu oceli ve 20. století. V závěrečné části práce jsou uváděny postupy výroby oceli jejích největších producentů od počátku 20. století do současnosti se zaměřením na území dnešní ČR s rozdělením do čtyř časových období.
The introductory part of theses is devoted to the characteristics of the iron and steel, production of crude iron and steel. The following chapter focuses on the description of the processes of steel production during the period of industrial revolution. Theses is continuing with a part containing an overview of modern technologies for steel production in the 20th century. There are methods of steel production of its largest producers presented in the final part since the early 20th century to the present, focusing on the territory of today's Czech Republic with division into four periods.
Description
Citation
VÁCHA, P. Historický vývoj postupů výroby oceli ve 20. století [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing.Libor Zemánek (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem své závěrečné práce. Poté student zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále položila následující dotazy: Popište pec UHP používanou v historii. Proč se začaly EOP kombinovat s pánvovými pecemi? Vysvětlete podstatu výroby železa na vysoké peci. Jaká je nejpoužívanější ruda při výrobě železa? Co se děje s oxidem v rudě při zpracování železa? Jaký je rozdíl mezi železem a surovým železem? Proč se v praxi nepoužívá surové železo? Dá se ze surového železa vyrobit litina?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO