Vyhodnocení úhlu kuželu spreje u rozprašovacích trysek s využitím obrazových metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá možnými způsoby stanovení tzv. úhlu kuželu spreje (ÚKS). Cílem práce bylo provést literární rešerši v oblasti atomizace, struktury spreje a metod pro vyhodnocení ÚKS. Další část práce popisuje způsoby úpravy datových snímků a počítačové programy, pomocí kterých byla zpracována navazující experimentální část. Experimentální část popisuje jednotlivé kroky úpravy pořízených snímků spreje v různých pracovních režimech. Zhotovené snímky byly zpracovány pomocí speciálních počítačových programů. Přednosti a nedostatky jednotlivých programů s důrazem na jejich funkčnost pro měření ÚKS jsou v práci taktéž zahrnuty. Výsledky práce obsahují údaje o průběhu hodnot ÚKS v závislosti na vzdálenosti od ústí trysky.
The aim of the bachelor thesis is to estimate spray cone angle. The theoretical part deals with basic principles of atomization, spray structure and spray processing methods including image based methods. The experimental part describes steps of spray cone angle estimation in several specially designed softwares. Advantages and disadvantages of these programmes were evaluated with great emphasis on functionality. Results contain data of spray cone angle values depending on distance between atomization nozzle and spray stream level.
Description
Citation
ŠTAFA, O. Vyhodnocení úhlu kuželu spreje u rozprašovacích trysek s využitím obrazových metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student zodpověděl všechny otázky oponenta. > Doc. Štětina se dotázal, proč byl tlak v práci uváděn v barech. > Doc. Štětina dále vznesl dotaz na některé položky uvedené v seznamu použitých symbolů. > Doc. Jaroš se dotázal na použití Laplaceovy trasformace při zpracování výsledků. > Doc. Jaroš dále upozornil na nekonzistentní formátování seznamu použitých zdrojů a chybné umísťování odkazů na použité zdroje. > Dr. Krejčí se dotázal na tvrzení o zmenšení úhlu spreje s rostoucí vzdáleností od trysky. > Doc. Štětina se zeptal na výpočetní nároky jednotlivých programů proužitých pro vyhodnocení výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO