Vliv provozních podmínek na výkon plynové mikroturbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá technologií plynových mikroturbín. První část uvádí hlavní principy kombinované výroby energie. Je popsána konstrukce a vlastnosti mikroturbín spolu s hlavními světovými výrobci a jejich produkty. Následuje porovnání této technologie s plynovými motory. Praktická část se zabývá vlastnostmi mikroturbín při vlivu provozních podmínek. Data od výrobce jsou numericky zpracována v matematickém programu Maple. V poslední části jsou porovnány výsledky experimentálního měření s výsledky vypočítanými.
This bachelor thesis is focused on the study of gas microturbine. The first part presents the main principle of cogeneration. Then there is described construction and properties of mi-croturbine technology and states major manufacturers and their products. There is also in-cluded comparison to gas engines. Analytical part makes familiar with microturbine performance in relation to operational conditions. It includes using mathematical software Maple for processing data supplied by the manufacturer. The last part compares the results of experimental measurement with cal-culated results.
Description
Citation
FREISLEBEN, V. Vliv provozních podmínek na výkon plynové mikroturbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Petr Bělohradský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
1. Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - obecně k mikroturbínám - konstrukce a princip činnosti - vliv provozních podmínek - představení vytvořených výpočetních programů - srovnání výpočtů s experimentálním měřením 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: - Vyjasněte pojem rekuperátor. - Znáte jiný způsob výměny tepla kromě rekuperace? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. - Proč je spalování v mikroturbíně účinnější než v jiných spalovacích zařízeních? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. - Jak se turbína vyrovnává s vysokými otáčkami vzhledem k výrobě elektřiny? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. - Jaké jsou tlakové poměry při stlačování paliva? - Uvažoval jste rozdíl ve výhřevnosti paliva použitého při experimentu a paliva uvažovaného výrobcem? Student uspokojivě odpověděl na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO