Ostřiva slévárenských formovacích a jádrových směsí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá přehledem, vlastnostmi a použitelností nejběžnějších slévárenských ostřiv. Vzhledem k ekonomičnosti jsou nejpoužívanější ostřiva křemenná. Popsána jsou především ostřiva používaná v České republice, nechybí ale ani zástupce pískovny s distribucí mimo Evropu. Tato ostřiva mají naneštěstí i řadu nevýhod, které omezují jejich použití. V těchto případech používáme ostřiva nekřemenná. Uvedena jsou zde ta nejrozšířenější, včetně v současné době rozšiřujících se ostřiv umělých. Je provedeno i shrnutí některých základních charakteristik a vlastností, například vhodnost použití popisovaných ostřiv.
Bachelor thesis deals with survey, properties and usability of the most common foundry molding sands. The most common sands are silicas for their economical. In particular, sands used in the Czech Republic are described, there is also a sand quarry with non-Europe distribution. Sadly, they have also many defects which limit to their use. In these cases we use non-silica sands. The most popular non-silica sands are outlined, including currently expanding synthetic sands. There are also listed some basic data and properties, for example, fitness for purpose.
Description
Citation
FÚSEK, J. Ostřiva slévárenských formovacích a jádrových směsí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Šenberger, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Muselík (člen) Ing. Zbyněk Kuzma (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Průběh a hodnocení obhajoby bakalářské práce: Student představil komisi nejprve svou práci pomocí prezentace. Následně byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta, včetně jeho dotazů. Poté byly pokládány dotazy k obhajobě bakalářské práce: 1. Jaké vlastnosti křemenných ostřiv jsou pro slévárenství nevhodné? 2. Jaké materiály jsou hodné pro výrobu keramických skořepin? 3. Jak určit, který ze dvou dovezených dodávek ostřiva je pro nás výhodnější? Uveďte metodu. 4. Jaká zkouška se užívá k určení podílu vyplavitelných látek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO