Návrh programu pro dekódování vzoru u 3D skeneru s proužkovou projekcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práca sa zaoberá návrhom programu na dekódovanie vzoru 3D skenera s prúžkovou projekciou a transformáciou dekódovanej informácie do skutočných súradníc. Optic-ké meracie zariadenia sú čoraz častejšie využívané v priemysle pri kontrole presnosti rozmerov a geometrických tvarov, preto je cieľom práce rozšíriť doterajšie znalosti o používanom 3D skeneri na Ústave konstruování na Fakulte strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brne a na základe dostupných informácií vytvoriť program spracovávajúci snímky z kamery. Projektor skenera premieta prúžky vytvára-júce sínusový vzor a na získanie fázy vzoru je použité fázové posúvanie. To produku-je zabalený fázový obraz, ktorý je rozbaľovaný metódou viacerých vlnových dĺžok. Empirická kalibrácia systému je v práci použitá na získanie vzťahov medzi rozbalenou fázou a skutočnými trojrozmernými súradnicami. V práci je popísaný kompletný postup tvorby programu a jeho fungovanie. Výsledky programu sú porovnávané s výstupmi originálneho softvéru skenera. Na základe po-rovnania je ďalej určená presnosť a korektnosť navrhnutého programu.
This thesis deals with decoding program design for fringe projection 3D scanner and transformation of decoded information into world coordinates. Contemporary indus-try increasingly uses the optical measuring devices to control dimensional and geo-metrical quality of produced products. Therefore, the main goal of the thesis is to expand existing knowledge about the optical 3D scanner used at the Institute of Ma-chine and Industrial Design at Faculty of Mechanical Engineering Brno University of Technology and to create software that handles images made by a camera, using lim-ited available information about the measuring system and its parameters. Fringes projected by a projector form a sinusoidal pattern, that is phase shifted several times to obtain a wrapped phase map of this pattern. Then the phase unwrapping is carried out using the multi-wavelength method. Relations between the unwrapped phase of a pixel and world coordinates are obtained by empirical system calibration. The thesis describes a complete process of the program development and its func-tionality. The data obtained from the developed program are compared with the data generated by original 3D scanner control software. Consequently, there is determined an accuracy and functionality of the developed program and algorithms.
Description
Citation
ĎURIŠ, M. Návrh programu pro dekódování vzoru u 3D skeneru s proužkovou projekcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivan Křupka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO