Spalování pelet z nedřevní biomasy v kotlech I

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá spalováním pelet z nedřevní biomasy v kotlech. V první části teoretické rešerše je biomasa obecně popsána z pohledu paliva, se zaměřením na vlastnosti určující její vhodnost pro přímé spalování v kotlech a nežádoucí emise. V návaznosti jsou shrnuty aktuální i plánovaná legislativní omezení týkající se provozu kotlů malých výkonů. Dále je popsán provoz automatických kotlů, problémy a specifika spojené se spalováním nedřevních pelet a v neposlední řadě byla provedena rešerše mapující složení komerčně dostupných nedřevních pelet a jejich produkci. V rámci experimentální části byl proveden palivářský rozbor, určující obecné vlastnosti biopaliva – tj. obsah vody, popele, elementární prvkové složení, spalné teplo a výhřevnost – z jehož výsledků byly vystaveny palivové listy testovaných vzorků pelet. Závěrem byl diskutován vliv složení pelet na činnost kotle a emise.
This bachelor’s thesis deals with combustion of non-woody biomass pellets in boilers. In the first part of the background research, biomass is generally described in terms of fuel properties, with a focus on characteristics determining its suitability for a direct combustion in boilers and undesirable emissions. In this context, planned legislative restrictions of boilers with a lower operating power are summarized. Furthermore the usage of the automatic boilers, and specific problems associated with combustion of non-woody pellets are described. Final part of the background research focuses on a composition of commercially available non-woody pellets and their production. Experimental part consists of fuel analysis determining the general properties of the biofuel - i.e. the water and ash content, essential content of elements, lower and higher heating values. Results of analysis are used to put together fuel lists of tested pellets. Conclusion of the experimental part discusses the influence of the pellet composition on the boiler functionality and emissions.
Description
Citation
KNOB, J. Spalování pelet z nedřevní biomasy v kotlech I [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Petr Bělohradský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
1. Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - cíle bakalářské práce - spalování agropelet v kotlech - složení agropelet - experimentální měření - výsledky měření - ukázka palivových listů - závěrečné shrnutí 2. Tajemník přečetl posudek a dotaz oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotaz oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: - O kolik nižší jsou emise dusíku při spalování agropelet oproti jiným palivům? Student částečně odpověděl na dotaz. - Vysvětlete pojem digestát a jak vzniká? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. - Může nedřevní biomasa dosáhnout vyšší účinnosti než dřevní? Student částečně odpověděl na dotaz.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO