Méně tradiční rostlinné zdroje kosmetických surovin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím méně tradičních rostlinných zdrojů v kosmetickém průmyslu. Zaměřila se konkrétně na bez černý, rakytník řešetlákový, kdouli obecnou, růži šípkovou a kopřivu dvoudomou. Látky izolované z těchto rostlin se mohou uplatnit v nejrůznějších kosmetických prostředcích. Na toto téma byla provedena rešerše, která se zaměřuje nejprve na historii a botanickou charakteristiku těchto pěti rostlin. Dále byly probrány významné látky obsažené v těchto rostlinách a specifikovány možnosti jejich využití nejen v kosmetickém průmyslu.
The aim of this bachelor’s thesis is an investigation of use of less traditional plant sources in cosmetic industry. This review is focused on black elder (Sambucus nigra), sea buckthorn (Hippophae rhamnoides), quince (Cydonia oblonga), dog rose (Rosa canina), and stinging nettle (Urtica dioica). The substances Isolated from these plants can be used in various cosmetic products. The first section of this search deals with history and botanical characterization of these plants. The next section deals with significant substances contained in these plants and their use not only in cosmetic industry.
Description
Citation
NOVOTNÁ, P. Méně tradiční rostlinné zdroje kosmetických surovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Jolana Karovičová, Ph.D. (člen) doc.Ing. Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: a) V prezentaci byl uveden vitamin F, co to je? b) Z jakého důvodu se používá rakytník pro výrobu přípravků na opalování, jakou účinnou látku obsahuje? c) V čem vidíte možnost širší aplikace rakytníku? Kam by se mohl v kosmetice přidávat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO