Zvyšování životnosti střižných nožů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce navrhuje možné metody zvýšení životnosti střižného nože, který je z materiálu 19 733 a je použit ke stříhání statorových plechů z křemíkového materiálu. Zmíněné plechy jsou velmi tvrdé a na nástroj jsou tak kladeny zvýšené nároky na střižné hraně. Po literární studii byla jako optimální metoda zvolena plasmová nitridace, která umožňuje zvýšení tvrdosti povrchu až na 64 HRC. Zvýšení tvrdosti povrchu a zachování houževnatosti jádra je potvrzeno experimentálním měřením tvrdosti. Pro měření jsou použity dva vzorky jeden neupravený a druhý nitridovaný. Z metalografického výbrusu je patrné, že tloušťka nitridované vrstvy je 0,1 mm.
Thesis suggest possible methods of increasing the life of a cutting blade, which is made of steel 19 733 and is used for cutting stator laminations from silicon materials. Mentioned metal sheets are very hard which leads to higher demands on cutting blades. The optimal method chosen, as based on studies of relevant literature, was ion nitriding which provides increase in surface hardness to 64 HRC. Increase in surface hardness while also preserving the toughness of the core was further confirmed by an experimental measurement of hardness, which was measured on two samples. First sample was left in the original state and the second sample was ion nitrided. According to the scratch pattern the thickness of nitrided layer is 0.1 mm.
Description
Citation
ROHLÍNKOVÁ, M. Zvyšování životnosti střižných nožů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s obsahem své bakalářské práce a odpověděla na dotazy oponenta. Otázky: 1. Proč uvádíte v závěru práce, že povrchovou nitridací lze dosáhnout povrchové tvrdosti 54 HRC, když experimentální část vykazuje vyšší hodnoty? 2. Jakých tloušťek povlaku je dosahováno nitridováním? 3. Vyjmenujte hlavní výhody a nevýhody PVD a CVD.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO