Nanokapaliny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Nanomateriály sú fenoménmi dnešnej doby vo vede a technike. Nanokvapaliny sú kvapaliny s originálnymi vlastnosťami. V tejto práci sú prezentované metódy výroby a vplyv nanočastíc na základné termofyzikálne vlastnosti. Zaujímavou časťou je použitie nanokvapalín. Využívajú sa hlavne v systémoch prenosu tepla, ale je možné ich použiť v širokej oblasti. Môžu zvýšiť výkon a účinnosť strojov, šetriť energiu a peniaze ale aj zachraňovať ľudské životy.
Nanomaterials are phenomena of present time in science and technology. Nanofluids are fluids with original characteristics. In this thesis are presented production methods and effect of nanoparticles onto basic thermophysical properties. Applications of nanofluids are attractive. It is used mainly in heat transfer systems, but can be used in wide area. It can increase the performance a efficiency, save energy and money but also rescue human lives.
Description
Citation
CABÚK, M. Nanokapaliny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student seznámil komisi s obsahem BP na téma Nanokapaliny formou názorné prezentace, ve které vyzvihl zádání, řešení a podstatné výsledky, ke kterým během řešení dospěl. Těžiště práce bylo v rešeršní části a matematickém modelu nanokapalin. Podrobně se věnoval popisu vlastností nanokapalin. Dále uvedl široké možnosti využití nanokapalin. Následovalo čtení posudků vedoucího a oponenta BP, které plynně přešlo v širší diskusi. Student reagoval na všechny položené dotazy načež předseda komise poděkoval za obhajobu a tuto část ukončil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO