Analýza současného stavu energetického celku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci je představena teplárna v Opatovicích nad Labem, která se zabývá kombinovanou výrobou elektřiny a tepla, tzv. kogenerací. Jedná se o efektivní způsob využívání primárních energetických zdrojů se značným uplatněním v teplárenství. Nejprve jsou v práci vysvětleny základní pojmy z teplárenství, společně s možnostmi technického řešení teplárenské soustavy a je uvedené shrnutí používaných paliv v České republice. Poté je v bakalářské práce provedená analýza současného stavu teplárny v Opatovicích nad Labem patřící společnosti Elektrárny Opatovice a.s. Na základě této analýzy je navrhnuta možnost úspory primárních paliv.
This thesis presents the Opatovice nad Labem thermal power station (owned by Elektrárny Opatovice, a.s.), which is a combined heat and power producer employing a cogeneration, an eicient mean of exploiting primary energy resources widely used in heating industry. Firstly, the basic terms of heating industry are introduced along with various designs of heat networks, and the fuels used in the Czech republic are listed. The next part of the thesis analyses the actual state of the Opatovice nad Labem power station. Based on the analysis possibility for better saving of the primary fuel is suggested.
Description
Citation
RAK, V. Analýza současného stavu energetického celku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Hugo Šen (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO