Distribuce syntetických vonných látek do vodního ekosystému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Syntetické vonné látky jsou součástí mnoha výrobků spotřebního charakteru. Z těchto výrobků se látky dostávají do odpadních vod a při nedokonalém vyčištění dále i do vodního recipientu. Musk sloučeniny se nacházejí ve všech složkách životního prostředí. Cílem této bakalářské práce bylo stanovení vybraných zástupců lineárních musk sloučenin, konkrétně citronellolu, isobornyl acetátu, allyl cyklohexyl propionát a hexylcinnamic aldehydu. Tyto analyty byly stanovovány v odpadních vodách z čistírny odpadních vod Brno-Modřice a z čistírny odpadních vod v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Analyty byly z vodní matrice extrahovány metodou mikroextrakce na tuhou fázi, finální stanovení bylo provedeno metodou plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí. Ze získaných výsledků vyplývá, že musk sloučeniny jsou v odpadních vodách přítomny, a to v koncentračním rozmezí desetin až jednotek ng/ml.
Synthetic fragrances are part of many consumer products, from which they get to waste water and to water recipient due to imperfect cleaning. Musk compounds can be found in almost every parts of nature environment. Purpose of this bachelor thesis was assesment of selected representatives linear musk compounds, concretely citronellol, isobornyl acetate, allyl cyklohexyl propionate and hexylcinnamic aldehyde. This analytes were determined in waste water in inflow and outflow from wastewater treatment plant in Brno-Modřice and wastewater treatment plant in area Veterinary and Pharmaceutical university Brno. Analytes were extracted by using method of solid phase microextraction, final assesment was done method of gas chromatography with mass spectrometry detection. Results were evaluated and it was found, that musk compounds are present in waste water in concentration range from 0,01 to 3,6 ng/ml.
Description
Citation
FREITHOVÁ, Š. Distribuce syntetických vonných látek do vodního ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO