Možnosti využití kotelních strusek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem kotelní strusky (škváry) a jejím možným využitím v průmyslu žáromateriálů. Soustřeďuje se na její chemické a minerální složení, zejména na obsah mullitových fází a Fe2O3 u něhož je pravděpodobné, že se bude podílet na snižování teploty tání, teplotní odolnosti. V průběhu práce je navržena a experimentálně ověřena metoda pro snížení obsahu železných podílů ve strusce. Současně je sledován vliv sníženého množství železných podílů na teplotní odolnost materiálu a výsledky jsou dále zpracovávány a vyhodnocovány. Ke sledování teplotní odolnosti byla zvolena metoda žárové mikroskopie.
This bachelor thesis studies the boiler slag (slag) and its potential use in refractory materials industry. It concentrates its on chemical and mineral composition. Mullite parts and Fe2O3 probably lowers the melting point and heat resistance. During the work is proposed and experimentally validated a method for reducing the content of iron in the slag shares.Is observed the effect of the reduced number of iron units for the heat resistance of the material. The results are further processed and assessment. Thermal resistance was monitored using incandescent microscopy.
Description
Citation
FIALOVÁ, G. Možnosti využití kotelních strusek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Studentka přednesla ve svém vystoupení základní teze a výsledky své bakalářské práce. Prezentace byla jak po obsahové tak formální stránce dobrá a splnila požadavky kladené na FCH na bakalářskou práci. Dotazy oponenta i členů komise zodpověděla správně a prokázala, že má uspokojivé znalosti o tématu řešeném v bakalářské práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO