Spínané síťové zdroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem spínaného zdroje, který bude sloužit v laboratorní výuce. Pro zdroj byla vybrána topologie jednočinného propustného měniče. Výstupní napětí zdroje je regulovatelné v rozsahu 0 – 32 V, zdroj je schopen dodat proud až 10 A a výstup má plynule nastavitelné proudové omezení. Byly navrženy jednotlivé části zdroje: LC filtr, impulsní transformátor, síťový napaječ, budiče výkonových MOS-FET tranzistorů, řízení zdroje a jeho pomocný napájecí zdroj. Pro řízení je použita kaskádní regulační struktura, která je realizována analogově pomocí operačních zesilovačů. Pro zdroj byl navržen plošný spoj, zdroj byl sestaven, úspěšně oživen a otestován.
This thesis deals with the design of switched power supply for laboratory lessons. Forward converter was chosen as the topology of this power supply. Output voltage is adjustable from 0 V to 32 V. Power supply is capable of output current up to 10 A and output has adjustable current limiting. Following parts were designed: LC filter, pulse transformer, bridge rectifier with capacitor, power MOS-FETs driver, closed loop control with its auxiliary power supply. Cascade closed loop control is used for controlling of designed power supply. Control is analogue, operation amplifiers were used for its construction. PCB was designed for the whole power supply. Power supply was sucessfully assembled and tested.
Description
Citation
HLADÍK, J. Spínané síťové zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Student obhajoval svoji bakalářskou práci s názvem „Spínané síťové zdroje“. Prezentace práce byla přehledná a na pěkné grafické úrovni. Student přehledně vysvětlil oživění praktické části práce a bylo zřejmé, že se v dané problematice dobře orientuje. Výsledkem práce je prototyp zdroje pro laboratorní výuku. Dotazy oponenta i dotazy k diskuzi student vysvětlil velmi výstižně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO