Výpočet profilových vodičů pro přípojnice v rozvodných zařízeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Dimenzování přípojnicového systému na tepelné i dynamické účinky zkratového proudu je z hlediska bezpečnosti i ekonomické hospodárnosti velmi důležité. Bakalářská práce je zaměřena na kontrolu těchto účinků na přípojnice. Teoretický rozbor se zabývá výpočtem charakteristických hodnot zkratového proudu. Dále je v práci zpracován princip dimenzování profilových vodičů pro přípojnice. Hlavní část práce tvoří dimenzování na účinky zkratového proudu. V rámci praktické části práce byl vytvořen výpočtový program v prostředí MS Excel, který se zabývá návrhem přípojnic, odolných na účinky zkratového proudu. Program také umožňuje kontrolu přípojnic známého rozměru na tepelné a dynamické účinky.
Proportioning of busbar system for thermal and dynamic effects of short circuit current in terms of safety and economic efficiency is very important. Bachelor thesis is focused on inspection of these effects on busbars. Theoretical analysis deals with the calculation of characteristic values of short circuit current. The study also processed the principle dimensioning of the profile wires for busbars. The main part consists of designing the effects of short circuit current. In the practical part of the work was created calculation program in MS Excel, which deals with the design of the bus, resistant to the effects of short circuit current. The program also allows you to check the busbar-known dimension to the thermal and dynamic effects.
Description
Citation
VESELÝ, T. Výpočet profilových vodičů pro přípojnice v rozvodných zařízeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student prezentoval komisi svoji bakalářskou práci na téma Výpočet profilových vodičů pro přípojnice v rozvodných zařízeních. Komise byla seznámena s posudky oponenta a vedoucího práce. Student následně zodpověděl dotazy uvedené v posudcích. V následující rozpravě doc. Blažek upozornil na chybějící seznam použitých symbolů a zkratek. Student následně vysvětlil požadované veličiny a způsob určení proudu pro výpočet síly působící mezi vodiči jednotlivých fází.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO