Asynchronní motory malého výkonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá jednofázovým asynchronním motorem a je rozdělena do pěti kapitol. V úvodu je stručně popsána jeho konstrukce a provedeno srovnání s motorem trojfázovým. První kapitola popisuje vznik točivého magnetického pole motoru, způsoby získávání záběrného momentu, vliv zapojení na vlastnosti motoru, a porovnání momentových charakteristik. Ve druhé kapitole je rozebrán jednofázový asynchronní motor s pomocnou fází a trvale připojeným kondenzátorem, jeho výpočet a provozní optimalizace. Třetí kapitola se pak zabývá stanovením obecných zásad a postupem výpočtu jednofázového asynchronního motoru s pomocnou fázi. Čtvrtá část je ověřuje správnost těchto postupů na vybraném motoru, kdy jsou provedeny výpočty na základě vstupních parametrů tohoto motoru, které jsou následně porovnávány s výstupními parametry předepsanými výrobcem. Ověření relevantnosti deklarovaných parametrů je v poslední kapitole podpořena měřením na samotném stroji a jeho následném vyhodnocení.
This bachelor‘s thesis deals with a single-phase induction motor and is organized in five sections. In the introduction is briefly described its construction and compared with three-phase induction motor. The first chapter describes the emergence of a rotating magnetic field of motor, methods of obtaining the starting torque, the influence on properties of different types of motors, comparing the torque characteristics of the different types of motors. In the second chapter is discussed permanent-split capacitor induction motor, its calculation and operational optimization. The third chapter deals with the determination of general principles of calculation and calculation method of single-phase induction motor with auxiliary winding. The fourth part verified the accuracy of these procedures on the selected motor when we performed calculations based on the input parameters of the motor, and after that these calculations are compared with the output parameters which are prescribed by the manufacturer. Verification of the relevance of declared parameters is supported by measurements on the mentioned device and their evaluation.
Description
Citation
CHVATÍK, Š. Asynchronní motory malého výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Bakalářská práce je věnována asynchronnímu motoru malého výkonu. Obhajoba bakalářské práce je krátká, nicméně výstižná a student logicky shrnul výstup svého snažení. Otázky od komise byly odpovězeny. Oponentem je vytýkáno zpracování výsledků z měření, kdy student uznává špatnou metodu postupu. Komise hodnotí bakalářskou práci na výbornou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO