Vytvoření laboratorního modelu zemnící soustavy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem laboratorního modelu zemnící soustavy, na kterém bude možno měřit rozložení elektrického potenciálu na povrchu země, velikost krokového a dotykového napětí v závislosti na použitém typu zemniče. Dále transfer potenciálu a vliv přítomnosti cizí zemnící soustavy na celkový zemní odpor. Cílem práce je simulovat, s využitím modelu, chování zemnících soustav při poruše v laboratorních podmínkách. Tento model bude dále používán k laboratorní výuce.
This work deals with designing of grounding system model. This model might be used for potential distribution, step and touch voltage measuring, depending on particular grounding system. Moreover measuring transferred potential into another grounding system and the influence of foreign grounding system’s presence on the overall earth resistance. The aim of this work is to create a simulation on the model of whole system’s behavior during a fault on the power line. This model also might be used for laboratory classes.
Description
Citation
MOLIŠ, M. Vytvoření laboratorního modelu zemnící soustavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Vytvoření laboratorního modelu zemnící soustavy. Student model i následně předvedl v praxi. Student odpověděl na otázky oponenta. Doplňující otázku položil doktor Radil na druh použité zeminy v přípravku. Student otázku zodpověděl. Další dotaz položila doc. Lázničková na druhy distribučních zařízení. Student otázku odpověděl. Další dotaz položil doktor Radil na laboratorní model. Student otázku opět odpověděl. Ing. Vybíralík se zeptal na vzdálenosti zemničů. Student na dotaz odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO