Havárie lehkovodních reaktorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá popisem vybraných částí primárního a sekundárního okruhu jaderné elektrárny s reaktory VVER-440. Dále práce popisuje jadernou bezpečnost, její jednotlivé faktory, a také stupnici INES. Následuje popis společností, které v jaderné bezpečnosti velmi výrazně figurují, přičemž největší pozornost je věnována SÚJB. V části, věnující se jaderné bezpečnosti, jsou nastíněny události, které mohou v jaderné elektrárně nastat. Podrobněji je potom popsána havárie spojená s únikem chladiva Large Break LOCA. V praktické části se práce zabývá popisem a návodem k simulátoru PCTran od společnosti Micro-Simulation Technology. V závěrečné části práce je vytvořena analýza vybraných parametrů nasimulovaných v simulátoru PCTran, parametrů, které byly nasimulovány v simulátoru RELAP 5, a také výpočet teplotních parametrů pro palivo TVSA-T a jejich simulace.
This thesis deals with the description of primary and secondary circuit of nuclear power plant with reactor VVER-400. Moreover, this thesis describes nuclear safety, its particular factors, and also international nuclear event scale. It is followed by a description of companies playing a significant role in the field of nuclear safety and a close attention is paid to SÚJB. In a section dedicated to nuclear safety, the focus is on events which can occur in nuclear power plant. In addition, the accident Large Break LOCA is described in detail. The practical part deals with the description and instructions to simulator PCTran developed by Micro-Simulation Technology. In the last part, there is an analysis of selected parameters which are simulated in simulator PCTran, parameters simulated in simulator RELAP5 5 and also the calculation of the temperature parameters of fuel TVSA-T and their simulation.
Description
Citation
BEJČEK, P. Havárie lehkovodních reaktorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma Havárie lehkovodních reaktorů. Ing. Katovský přečetl posudek vedoucího za Ing. Forala, který není členem komise. Oponent práce Ing. Novotný seznámil komisi s oponentským posudkem. Student odpověděl na otázky oponenta. Ing. Katovský opravil studenta, který špatně označil jako INES6 místo INES7. Oponent práce Ing. Novotný položil doplňující dotaz ohledně změny integrální teploty. Student odpověděl, že výsledek získaný s novou hodnotou se oproti původní liší minimálně. Ing. Ptáček položil otázku, proč popisuje reaktor VVER440, když simulace proběhla pro VVER1000. Student odpověděl, že simulátor pro reaktor VVER440 není dostupný, a proto se použil simulátor VVER1200 s parametry reaktoru VVER1000. Ing. Katovský položil dvě otázky ohledně zkratky ARK a inicializačních událostí. Student uvedl, že zkratka ARK je uvedena nesprávně a inicializační události značí události, které uvádějí havarijní stavy v elektrárně. Doc Medvec položil otázku, kde student získal používané programy. Student odpověděl, že získal PCTran ve zkušební verzi pro univerzity. Na základě této otázky Ing. Ptáček položil otázku, kde je omezení zkušební verze. Student odpověděl, že součástí plné verze je detailní manuál a školení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO